De 3 fases : verliefd worden, verliefd zijn en houden van
Liefde is zelden zo eenvoudig als we zouden willen. Voordat je de fase bereikt waarin je echt van iemand houdt, doorloop je verschillende stadia in een relatie.
De persoon met wie je je leven zult delen, loopt waarschijnlijk ergens op deze wereld rond, maar de kans is klein dat je dat meteen beseft wanneer jullie elkaar ontmoeten. Waarom? Omdat liefhebben volgens relatie-experts een proces is dat uit meerdere fasen bestaat.
Door te begrijpen welke stadia er zijn, hoe ze eruitzien en welke emoties ze oproepen, krijg je beter inzicht in je gevoelens en de weg naar echte liefde.
Verliefd worden
De eerste stap in liefde kun je niet overslaan: verliefd worden. Voor sommigen is het hun favoriete gevoel, terwijl anderen het juist beangstigend vinden. Dat verschil is niet vreemd, aangezien het in het Engels letterlijk ‘falling in love’ wordt genoemd.
Verliefd worden is een overgangsfase die vaak gepaard gaat met een euforische geluksrush, maar net zo goed angstige gedachten, slaapproblemen en verminderde eetlust met zich mee kan brengen.
Het beeld van ‘vallen’ is hier erg treffend want verliefd worden is een overgangsfase waarin je zowel intense vreugde als onrust kunt ervaren.
Het is dus een emotionele achtbaan, en zoals bij elke achtbaan zijn de pieken en dalen soms spannend en leuk, maar soms ook overweldigend. Het belangrijkste is om alles te doorstaan, want uiteindelijk komt je karretje vanzelf weer op de juiste plek tot stilstand.
Verliefd zijn
Zodra je gevallen bent, bereik je – ironisch genoeg – de piek van de rollercoaster: je bent écht verliefd. De aanvankelijke angst en stress verdwijnen, en maken plaats voor een explosie van gelukshormonen zoals dopamine en oxytocine. Die kunnen zo intens zijn dat je je bijna in een roes waant. En zodra je dat euforische gevoel hebt, wil je het natuurlijk zo lang mogelijk vasthouden.
Toch is het goed om tijdens deze heerlijke fase een beetje op je hoede te blijven. Verliefdheid werkt namelijk verslavend, waardoor je geneigd kunt zijn om waarschuwingssignalen bij je partner over het hoofd te zien.
Echte liefde daarentegen is minder gebaseerd op die hormonale rush en meer op realiteit. Je kent je partner door en door, inclusief alle kleine eigenaardigheden, en accepteert die volledig.
Gemiddeld duurt deze intense verliefdheid slechts anderhalf jaar – een tegenvaller, zou je denken. Maar gelukkig zijn er in een langdurige relatie momenten waarop die gevoelens weer oplaaien. Bijvoorbeeld wanneer je samen nieuwe ervaringen opdoet, een belangrijke mijlpaal bereikt of simpelweg iets nieuws ontdekt over je partner.
Houden van
Als we teruggrijpen naar de achtbaanmetafoor: als verliefd worden en verliefd zijn de scherpe bochten en hoge pieken van de rit zijn, dan is houden van het vlakke stuk aan het einde. Je staat weer met beide voeten op de grond – en dat voelt goed.
Liefde in deze fase is gebaseerd op realiteit. Je kent je partner door en door, inclusief alle kleine eigenaardigheden, en je omarmt ze volledig. Maar hier schuilt ook een belangrijk inzicht: houden van is niet vanzelfsprekend, het is een werkwoord.
"Het is een bewuste keuze om je te verbinden en er voor elkaar te zijn, zelfs als het even moeilijk is," benadrukken relatie-experts. Juist in die uitdagende momenten ligt de kans om je relatie te verdiepen en het ‘houden van’ naar een hoger niveau te tillen.
Dit ‘laatste’ stadium van liefde kenmerkt zich door een diep gevoel van veiligheid, intimiteit en vertrouwen. Tegen die tijd besef je waarschijnlijk ook: dit zou weleens de liefde van je leven kunnen zijn.
Wil je persoonlijk advies of begeleiding bij het vinden van een partner?
Lees hier meer over onze aanpak of neem vrijblijvend contact op voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek
x